Wachtwoord vergeten ? of Registreren

Preview PES2016

Als afgevaardigde van PESleague Nederland hebben wij de mogelijkheid gehad om, nog voor dat de demo voor het publiek te spelen was, PES2016 te spelen. De versie die wij gespeeld hebben is dezelfde versie(demo) als die op 13 augustus in de PlayStation store komt. In 2015 werden we als PES liefhebbers enorm verwend met een fantastische game, de verwachtingen waren dus hooggespannen. Was die game nog te overtreffen? Deze vraag is in dit stadium nog moeilijk te beantwoorden, maar voor wat wij gezien hebben is deze game weer een droom die uitkomt. Het eerste dat opviel tijdens het spelen was hoe gelikt de spelers eruit zagen. In PES2015 zag alles er al strak uit, maar dit… Eenmaal begonnen met het spel ziet het er op het 1e gezicht vergelijkbaar uit met PES2015, totdat je het gaat spelen. Het dribbelen (met name het sprinten) is enorm veranderd. Waar je in PES2015 nog vaak zag dat Ribéry dwars door 4 verdedigers kon gaan, was dit nu echt niet mogelijk. Het nieuwe collision systeem is daar de oorzaak van. Het is in 1 woord fantastisch. Het is onwaarschijnlijk realistisch, om een voorbeeld te noemen: Ribéry gaf een klein zetje aan David Luiz, die daardoor een beetje uit balans raakte. Hij plaatste echter zijn hand op de grond en half kruipend half lopend, wurmde hij zich nog voor Ribéry en heroverde de bal. Een typisch WOW moment die jullie allemaal nog wel kennen uit de PES5/6 tijden. Dit brengt mij meteen bij mijn volgende punt: het verdedigen.
Redding

Defence:
Vaak voelde je in PES2015 jezelf een beetje machteloos: pasjes die dwars door verdedigers gaan, spelers die door 6 of 7 man heen dribbelde het is allebei verleden tijd. De verdedigers onderscheppen nu gewoon de bal in plaats van de bal door hun benen te laten schieten. Daarnaast is het zo dat wanneer een sterke verdediger zij aan zij komt met een fysiek minder sterke speler, hij gewoon de bal afpakt. Een andere grote ergernis was de “rainbowflick” veel mensen hadden enorme veel moeite om de bal dan af te pakken, ook dit is verleden tijd. Daarnaast zijn de slidings een natte droom voor elke voetbalgamer. Het verdedigen lijkt echt een enorm sterk wapen te worden in PES2016. Wanneer het verdedigen zo solide lijkt, stel je jezelf automatisch de vraag: hoe makkelijk/moeilijk is dan het aanvallen?
Aanval

Offence:
Om eerlijk te zijn is dit nog moeilijk te beoordelen na zo’n 10 potjes, wel is het zo dat er enorm veel variaties zitten in de aanvallen. In PES2015 gingen de aanvallen vaak voornamelijk via een-tweetjes door het midden, nu is het echt wachten en zoeken naar een opening in de verdediging. Daarnaast zijn de voorzetten enorm veranderd. Je moet precies genoeg kracht en richting geven om de bal op het hoofd te krijgen van je spits, maar als het dan lukt, wat een bevrijdend gevoel geeft dat dan. Het gevoel dat je vroeger maar van 1 game kon krijgen: PES! Deze fijngevoeligheid in het passen, zie je ook terug in het schieten. Er is een enorme diversiteit in het maken van goals. Er kwamen enorme poeiers van een meter of 25 langs, maar ook gewoon een simpele r2 bal 1-op-1 met de keeper. De R2 bal zoals we die kenden in PES2015 is sowieso verleden tijd. Het is nu echt een kunst om hem goed uit te voeren van een afstand. 1 op 1 met de keeper binnen de 16 is het echter nog steeds eenvoudig om met de r2 bal tot scoren te komen. Wat aanvallend in PES2015 moeilijk was, waren de steekballen. Vaak waren ze te hard en belandde ze bij de keeper of kwam de bal niet bij de juiste persoon(de bekende rails, waarbij het spel al voor jou bepaald waar de bal heen gaat: de verdediging van je tegenstander). Dit is goed aangepakt, er is geen moment geweest waarop je dacht: huh, dat wilde ik niet?! Het spel lijkt je dit jaar echt te begrijpen en uit te voeren wat jij wilt.
Morata

Demo:
Om dit gevoel beter te begrijpen zou ik jullie allemaal aanraden om de demo op 13 augustus te gaan spelen, want PES is nog beter dan vorig jaar en dat is een droom die uitkomt voor elke PES liefhebber!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze
community toernooien of andere informatie?
Meld je dan nu aan voor onze PESlive nieuwsbrief!